Information
Huset är byggt 1968
Fastigheten utgörs av 64 lägenheter, fördelat på 3 våningar, Lägenheterna är i storlek från 1 rum med kök till 4 rum med kök.
I fastighetens källarvåning finns det; lägenhetsförråd, tvättstuga, pannrum och affärsverksamheter. Hiss och garage i huset.
Lugna omgivningar med 3 minuters promenad till centrum och pendeln.
Allmän aktsamhet och säkerhet
Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnad för underhåll och
reparationer betalas av alla gemensamt. Kontrollera noga att alla låsta dörrar i fastigheten
går i lås efter in- och utpassering. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten och meddela gärna grannar/granne eller styrelsen om Du är bortrest under längre tid.
Andrahandsuthyrning
En bostadsrättsinnehavare får upplåta sin lägenhet i andra hand om styrelsen ger sitt samtycke. Begäran skall vara skriftlig och innehålla anledning, tidsperiod och vem som skall hyra Din lägenhet. Tänk på att Du som hyr ut Din lägenhet är fullt ansvarig för andrahandshyresgästen under hela uthyrningsperioden. Du är också ansvarig för att månadsavgiften betalas i tid, att försäkring finns och att andrahandshyresgästen följer föreningens stadgar och regler.
Ansvarsfördelning
Ansvarsfördelningen mellan Dig och bostadsrättsföreningen finns reglerad i bostadsrättsföreningens stadgar. Förenklat gäller att Du ansvarar för Din lägenhet medan bostadsrättsföreningen ansvarar för fastigheten (fasad, tvättstuga, förråd, trapphus, gård, skötsel och underhåll etc.).
Avgifter
Skulle Du ha problem med att betala avgiften i tid är det mycket viktigt att Du omedelbart hör av Dig till styrelsen. Enligt stadgarna är nyttjanderätten förverkad om bostadsrättsinnehavaren dröjer för länge med avgiften.
Badrum
Styrelsen skall alltid skriftligt godkänna renovering i våtutrymmen innan arbetet påbörjas och arbetet skall utföras på ett fackmannamässigt sätt, samt enligt gällande branschregler.
Balkong
På Din balkong får Du gärna plantera blommor, men tänk på att hänga blomlådor på insidan av räcket, så att de inte kan ramla ner och skadar människor eller föremål ej heller vattna över till grannen under. Även balkong i markplan är just bara balkong, ej uteplats.
Plantering utanför balkong i bottenvåning tillåtes ej på grund av fuktskador som kan uppkomma.
Bo
I enlighet med stadgarna vill föreningen att den som söker medlemskap och köper bostadsrätt också avser att bo i sin lägenhet. Om så inte är fallet har styrelsen rätt att avslå en medlemsansökan. Styrelsen har också rätt att ta ifrån någon ett medlemskap, det vill säga att nyttjanderätten blir förverkad, om lägenheten används till annat ändamål än det stadgarna anger.
Brandsäkerhet
Ingenting får förvaras i entréer eller trappuppgångar. Trappuppgångar är utrymningsvägar och de får inte innehålla föremål såsom barnvagnar, rollatorer, cyklar o dyl. som kan hindra eller försvåra utrymning.
Brandvarnare
Lägenheten skall enligt lag vara utrustad med brandvarnare, föreningen ansvarar för att varje lägenhet är utrustad med brandvarnare och de boende ansvarar för att regelbundet prova att den fungerar och byta batterier vid behov.
Bygga om
Bostadsrättsinnehavaren får företa förändringar i lägenheten. Väsentlig förändring får dock endast företas efter tillstånd av styrelsen. Rivning eller större ingrepp på väggar skall godkännas av styrelsen.
Cykeluppställning
Cykelställ finns på baksidan av huset och cykelrum finns i Dalgatan 5 och 11A.
Djur
Innehavare av husdjur ansvarar för att dessa inte stör eller förorenar i föreningens fastighet eller på föreningens tomt.
Ekonomisk förvaltare
Föreningens ekonomiska förvaltare är Fastighetsägarna i Stockholm AB. De utför hyresavisering, betalningar, fakturering årsredovisning mm.
El
Alla fasta elektriska installationer skall vara utförda av behörig elektriker. Elmätare till lägenheterna finns i bottenplanet på fastigheten
Fastighetsförsäkring
Fastigheten är försäkrad genom försäkringsbolaget Trygg Hansa.
Fastighetsskötsel
Föreningens styrelse ansvarar för att fastigheten och tomten hålls i gott skick.
Vår förening är stor och det är av allas intresse att vi ska trivas med vårt boende och att vi hjälps åt. Styrelsen går igenom och prioriterar vad som måste göras och kan ge övriga medlemmar uppgifter att göra/ansvara för att det blir utfört. Uppgiften ska vara av sådan art att den person/de personerna klarar av att göra sin uppgift.
Felanmälan
Görs till styrelsen eller till:
Stanley Laine, Firma Fastighetsreparationer
Tel: 08-550 16434 (dagtid mån-fre 12:00-13:00)
Mobil: 070- 215 09 01 (dagtid mån-fre 07:00-16:00)
Fax: 08-550 634 82
Fest
Meddela Dina grannar några dagar i förväg om Ni ska ha fest - sätt gärna upp ett anslag i porten.
Föreningsstämma
Ordinarie föreningsstämma skall hällas årligen tidigast i mars och senast före juni månads utgång.
Försäljning
Meddela gärna styrelsen om Du skall sälja Din lägenhet.
Förråd
Brandfarligt material får ej förvaras i förråden,
Gångarna skall hållas helt fria. Källaren får ej utnyttjas som grovsoprum för kasserade möbler, kylskåp, spisar o dyl. Ej heller tidningspapper eller annat emballage får förekomma.
Förverkan
Nyttjanderätten till en lägenhet som innehas med bostadsrätt kan i enlighet med bostadsrättslagens bestämmelser förverkas bland annat om:
-bostadsrättsinnehavaren dröjer med att betala årsavgift
-lägenheten utan samtycke upplåtes i andra hand
-lägenhetsinnehavaren inrymmer utomstående personer till men för förening eller medlem
-lägenheten användes för annat ändamål än det avsedda
-bostadsrättsinnehavaren eller den som lägenheten upplåtits till i andra hand, genom vårdslöshet är vållande till att det finns ohyra i lägenheten eller om bostadsrättsinnehavaren, genom att inte utanoskäligt dröjsmål underrätta styrelsen om att det finns ohyra i lägenheten, bidrar till att ohyran sprids i fastigheten
-bostadsrättsinnehavaren inte iakttar sundhet, ordning och skick inom fastigheten eller rättar sig efter de särskilda ordningsregler som föreningen meddelar
-bostadsrättsinnehavaren inte lämnar tillträde till lägenheten och han inte kan visa giltig ursäkt för detta
-bostadsrättsinnehavaren inte fullgör annan skyldighet och det måste vara synnerlig vikt för föreningen att skyldigheten fullgörs
-lägenheten helt eller till väsentlig del används för näringsverksamhet eller därmed likartad verksamhet, vilken till en inte oväsentlig del ingår brottsligt förfarande eller för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning
Nyttjanderätten är inte förverkad om det som ligger Bostadsrättsinnehavaren till last är av ringa betydelse.
Gemensamma kostnader
Bostadsrättsföreningens medlemmar äger tillsammans föreningens tillgångar.
Alla har ansvar för sin lägenhet, men också för fastigheten som sådan, hus och utemiljö.
Det betyder att kostnader för underhåll, reparationer, vatten, el- och sophantering betalas av alla gemensamt. Var därför sparsamma med vatten och el, följ reglerna för sophantering och tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom.
Grovsopor
Container kommer att ställas ut 2 ggr/år i mån av behov.
Hemförsäkring
En hemförsäkring skall Du alltid ha för att skydda Dig mot skador, inbrott eller annan katastrof. Du bör också komplettera Din hemförsäkring med en särskild "Bostadsrättsförsäkring" för att täcka eventuella skador som Du kan bli skyldig att ersätta föreningen för. Tala med Ditt försäkringsbolag.
Husets exteriör/fasad
Det är inte tillåtet att fästa några föremål på fasaden.
Kabel-TV
Föreningen har C-sam Kabel-TV el 08-550 387 30
Egna antenner eller paraboler på husets utsida är inte tillåtet att sätta upp.
Motioner
Medlem som önskar lämna förslag till stämman skall anmäla detta senast 31 januari eller
inom den senare tidpunkt styrelsen kan komma att bestämma.
Ordningsregler
Ordningsregler gäller inte bara Dig som bostadsrättsinnehavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Ordningsregler gäller också för andrahandshyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även för dem.
Rökning
Rökning är inte tillåten i gemensamma lokaler eller i trapphus.
Inga fimpar på gräsmatta, entréer eller på gångvägar inom tomtgränsen.
Snöröjning
Snöröjning sköts av inhyrd fastighetsskötare Stanley Laine, se "Felanmälan".
Sophantering
Containers för glas, burkar, härdplast och papper finns vid:
ICA Maxi, Wasa, Statoil Östertälje.
Grovsopor, miljöfarliga avfall mm lämnas till återvinningscentral. Den närmaste är:
Återvinningscentralen Returen, Morabergsvägen 4.
Mån - torsdag 14.00-20.00
Fredag 13.00-18.00
Lördag 9.00-15.00
Söndag Stängt
Stadgar
Läs dem gärna och noga, det är viktig information för Dig som medlem i bostadsrättsföreningen. Här finns reglerna som gäller och här regleras både Dina rättigheter och skyldigheter.
Styrelsen
Föreningen styra av en styrelse som väljs på årsstämman, styrelsen består av minst tre och högst sju ledamöter med högst tre suppleanter. Styrelsen och dess arbetsformer styrs i grunden av bostadsrättslagen och föreningens stadgar. Styrelsen har styrelsemöte var 6:e vecka.
Städdag
2 gånger/år, anslag sätts upp i porten i god tid innan städdag.
Störning
Alla boende är skyldiga att visa hänsyn, det är också viktigt att vi visar respekt och omtanke för varandra och inte stör varandra. Skyldigheten gäller i lägenheten, men också i samtliga gemensamma utrymmen både inomhus och utomhus. Bostadsrättslagen ser strängt på störningar, den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan bli uppsagd från sin lägenhet.
Om Dina grannar festar och stör sent på natten - knacka på och säg till. Tycker Du att det finns skäl, till exempel att det är ständigt återkommande störningar, ska Du inte tveka att klaga till styrelsen.
Om situationen är akut och spårar ut - ring polisen.
Hänsyn gäller dygnet runt, men man får inte föra oljud mellan kl 22:00-7:00 söndag t o m torsdag. Fredag och lördag gäller kl 23:00-08:00 Gäller både i huset och på gården.
Särskilt störande arbeten som t ex borrning skall ske mellan kl 08:00-18:00 måndag- fredag.
Lördag gäller tiden mellan kl 12:00-16:00 och söndag bör vara en "fridag".
Om Ni kommer att störa vid upprepande tillfällen t ex renovering skall Ni anslå detta i porten. I meddelandet uppger Ni vem Ni är, under vilken tid arbetet kommer att ske samt var Ni kan nås.
Tillträde till lägenheten
Företrädare för bostadsrättsföreningen har rätt att få komma in i lägenheten när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för.
Toaletter
Stopp i avloppsledningarna beror ofta på att andra föremål än sådana som är avsedda för toaletten kastas ned. Stora skador kan uppkomma på såväl Din egen lägenhet som andras om Du spolar ned sanitetsbindor, tamponger, tops eller liknande.
Tomten/trädgården
För allas trevnad kommer föreningen att hålla trädgårdsmöbler som får utnyttjas av samtliga, detta för att få en enhetlig stil. En grill finns som får användas av oss alla. Samtliga rengör grillen efter användning och grillkol kan kastas i vanliga sopor se dock till att glöden är ordentligt släckt!
Det är allas ansvar att inte kasta skräp och att hålla ordning på föreningens tomt.
Tvätt/diskmaskin i lägenhet
Installation för endast utföras av fackman.
Vatten och avlopp
Ingrepp i vatten- och avloppssystemet får endast göras efter skriftligt godkännande från styrelsen och utföras av auktoriserad rörmontör.
Vattenskada
Vid en vattenskada är det lägenhetsinnehavarens hemförsäkring som tas i anspråk.
Om Du råkar ut för en vattenskada, ta omedelbart kontakt med grannen bredvid/under Dig och Ditt försäkringsbolag. Råkar Du ut för en vattenskada p g a granne, gör samma sak och ta dessutom kontakt med Dina närmaste grannar.
Värme
Huset värms med fjärrvärme.
Årsredovisning
Brf Dalgatan 5-11A:s räkenskapsår omfattar kalenderår.
Tvättstugan
I tvättstugan finns det två tvättmaskiner, ett torkskåp, lakansträckare och mangel.
Det är självklart att göra rent efter sig och att vi respekterar varandras bokade tvättider.
Det är vi själva som betalar underhåll och slitage.
Tvättider:
- kl 06.30 - 10.30
- kl 10.30 - 14.30
- kl 14.30 - 18.30
- kl 18.30 - 22.30
Tid som bokats men ej påbörjats 30 minuter efter bokad tid tillåts att övertas av annan.
Tvättstugans papperskorg är till för ludd och småskräp. Ev. förpackningar i plast eller kartong/papper får var och en av hyresgästerna/föreningsmedlemmarna ta hand om. Felanmälan: Ska ske till fastighetsskötaren i första hand, styrelsen i andra hand.